اقتصاد
عربستان سعودی اوج گرفت
یدالله کریمی پور
در پی افزایش بهای نفت-گاز، موقعیت صادر کنندگان انرژی از جمله اعضای اوپک رو به اوجگیری است. بیشتر این کشورها طی ۵ ماهه اخیر از مازاد درآمد ارزی برخوردار بوده و دست دولت هایشان برای انجام طرح و برنامه های رویایی بازتر شده است.
ولی در این میان جایگاه جهانی عربستان به کلی رو به اوجگیری است. به اغلب احتمال، تا ۴ ماه دیگر، یعنی تا پایان ۲۰۲۲، این کشور ۳۵ میلیونی، برای نخستین بار به ۱۸ امین عضو باشگاه اقتصادهای تریلیون دلاری خواهد پیوست.
عربستان سعودی که پارسال (۲۰۲۱) با GDP حدود ۸۳۴ میلیارد دلاری در جایگاه نوزدهم اقتصاد جهان بود، امسال دستکم با یک پله صعود ، با دستیابی به GDP بیش از ۱ تریلیون(۱۰۰۰ میلیارد) دلار، هم هیجدهمین اقتصاد جهان خواهد شد و هم به باشگاه کشورهای تریلیون دلاری ها خواهد پیوست.
البته با در نظر گرفتن برابری قدرت خرید، یا PPP، هم اکنون تولید ناخالص داخلی عربستان از ۲ تریلیون دلار هم گذشته است.
از ۵ اسفند ۱۴۰۰ و آغاز حمله روسیه به اوکراین، عربستان سعودی در تصمیمی ملیگرایانه، برای محدود کردن تولید نفت با همکاری اوپک پلاس، در افزایش تند بهای جهانی نفت، نقش لیدر داشته است. این افزایش باعث شد که طی سه ماهه دوم سال ۲۰۲۲، ریاض ۲۰.۸ میلیارد دلار مازاد بودجه داشته باشد؛ بدین ترتیب به اغلب احتمال، درآمدهای نفتی سعودی نسبت به سال پیش، از افزایشی ۹۰ درصدی برخوردار خواهد شد.
از آنجا که در عربستان سعودی، معمولا افزایش درآمد نفتی معادل رشد اقتصادی است. به نظر می رسد از ۲۰۱۱ تا کنون، امسال عربستان پرشتاب ترین رشد تجربه خواهد کرد. رقم این رشد توسط موسسات اقتصادی جهان، بین ۷ تا ۱۱/۵ درصد پیش بینی شده است. به این ترتیب به گمانم در ۲۰۲۳، دست ریاض برای چیرگی در بیشتر مسائل منطقه ای بیش از پیش باز خواهد بود.