دیپلماسی بدون رقص شمشیر
اکبرمختاری
خروجی برخی سفرهای سیاسی تا سالها ماندگار خواهد بود و سفر خاورمیانه ای جو بایدن را میتوان جزئی از چنین سفرهایی دانست.
ورود به اسراییل و استقبال گسترده از جو بایدن نشان از آن داشت که بایدن قصد دارد وعده های مهمی را به حاکمان فعلی اسراییل دهد چیزیکه سرانجام اتفاق افتاد.
وعده عدم خروج نام سپاه پاسداران از فهرست نهادهای تروریستی آمریکا بعنوان امری قطعی و ممانعت ایران برای رسیدن به سلاح اتمی حتی با استفاده از گزینه نظامی نکاتی بود که حاکمان اسراییل را خشنود ساخت.
اما در برابر جوبایدن اعلام کرد که خروج ترامپ از برجام اشتباه بود و هنوز معتقد است که می تواند چالش هسته ای ایران از طریق دیپلماسی حل کند.
بازدید از سیستم های موشک های لیزری اسراییل نوعی قدرت نمایی و اماده نشان اسراییل در برابر هر اقدامی از سوی دولتهای متخاصم علیه این دولت بود.
سفر دوم بایدن به سعودی نیز در حالی انجام میگیرد که جنگ اکراین و روسیه همچنان ادامه دارد و بحث انرژی بحث اصلی بایدن با حاکمان سعودی خواهد بود
افزایش قیمت سوخت در آمریکا و نیاز هرچه بیشتر کشورهای اروپایی و آمریکا به منابع انرژی سعودی، عربستان را به یک بازیگر بسیار تاثیرگذار در این روزهای جهان ساخته است.
اگر روزی دونالد ترامپ با رقص شمشیر با حاکم سعودی سعی در جلب رضایت آنها جهت خرید سلاح را داشت
جوبایدن بدون رقص با نفر اصلی تعیین کننده سیاستهای سعودی یعنی بن سلمان بدنبال تولید و عرضه هرچه بیشتر نفت این کشور است.
بایدن از ابتدای ریاست جمهوری با اجازه به پخش گزارش قتل جمال خاشقچی قدرت ایده های جدید خود در کاخ سفید را به بن سلمان نشان داد اما حالا این بن سلمان است که کاملا نیاز جو بایدن به ریاض و نفتش را درک کرده است.
دولت سعودی تنها بحثش با بایدن در مورد مباحث انرژی نیست بلکه بن سلمان خواستار تحویل بسیاری از سلاحهای تهاجمی نیز هست که در صورت عدم عادی سازی رابطه با ایران و افزایش تهدید ایران علیه اعراب آنها را در دست خویش داشته باشد.
ورود جوبایدن به منطقه در حالی صورت میگیرد که گفت وگوهای ایران و سعودی پشت درهای بسته در بغداد همچنان ادامه دارد و از سوی دیگر حملات حوثی ها تاحدودی کاهش یافته است اما خواست اصلی اسراییل و اعراب همراه با اسراییل در پیمان ابراهیم، نگرانی از برنامه هسته ای ایرانست.
برنامه هسته ای ایران به نسبت سه ماهه پایانی ریاست جمهوری دونالد ترامپ با سرعت بیشتری در حرکتست این درحالیست که جو بایدن یکی از مهم ترین وعده هایش را احیای برجام دانسته بود.
فضای موجود کاملا علیه احیای دوباره برجام درحال پیش رویست چراکه آمریکای بایدن نه دیگر ضمانتی مبنی بر عدم خروج به ایران خواهد داد چراکه رییس جمهور اساسا طبق قوانین آمریکا نمیتواند چنین وعده ای را دهد و هم با اعلام عدم خروج سپاه از فهرست گروه های تروریستی آب پاکی بر تیم مذاکره کنندگان ایرانی ریخت که منتظر تحقق چنین وعده ای بودند.
سپتامبر خاصی پیش روست سپتامبری که میتواند ایران با دست کشیدن از برخی خواست های فرابرجامی بار دیگر حتی با وجود بودن نام سپاه در فهرست گروه های تروریستی آن را با گرفتن امتیازاتی دیگر زنده کند یا اینکه بحث «توافق جدید» یا رفتن دوباره پرونده ایران به شورای امنیت بار دیگر زنده می شود.
شروع یک توافق جدید با تیم مذاکره کننده فعلی خبر از توافقی منسجم تر و پر امتیازتر و بهتر را به ایران نمیدهد اما رفتن دوباره پرونده ایران به «شورای امنیت» میتواند شب خوشحالی و سرمستی دشمنان منطقه ای ایران بویژه اسراییل باشد چرا که حالا با امید آنها به اجماع کشورهای مذاکره کننده با ایران دیگر ایران برتری حقوقی که در شورای امنیت در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ را داشت را از دست می دهد و می رود که با خطایی منطقه ای آتش دیگری در منطقه شعله ورشود.
روزنامه هم میهن