سیاست

آیا ناتوی عربی- اسرائیلی علیه ج.ا در حال شکل‌گیری است؟

رضا علیجانی

ج.ا کم کم دارد عادت می‌کند و می‌پذیرد که رابطه اسرائیل با بسیاری از کشورهای عربی دارد بهبود پیدا می‌کند.
برخی رسانه‌های سپاه در رابطه با سفر آقای بایدن به اسرائیل همچنان مواضع ضد آمریکایی-اسرائیلی‌شان را تکرار می‌کنند اما بعضی روی مسائل دیگری تاکید دارند مثل اینکه آقای بایدن برخلاف خواست اسرائیلی‌ها راه دیپلماسی برای حل مسئله هسته‌ای با ایران را نبست و یا در سفر برای دیدار محمود عباس پرچم‌های اسرائیل را از روی ماشینش برداشت.
« ناتوی عربی» علیه ج.ا ذهنی و دست نیافتنی است. کشورهایی مثل عراق، اردن، کویت، قطر، عمان و امارات همگی گفته‌اند وارد ائتلاف‌های نظامی علیه ج.ا نخواهند شد. آنها نمی‌خواهئد خودشان را با شرور محله درگیر کنند!
(با توجه به مواضع قبلی آقای بایدن)، بیشترین سود این سفر به بن‌سلمان می‌رسد.
باید دید در توافقات پشت صحنه چه اتفاقاتی می‌افتد. گفته می‌شود بن‌سلمان از قبل خواسته است همه توافقات انتشار عمومی نیابد.
ج.ا از بهبود روابط کشورهای عربی منطقه که قبلا با هم کشمکش‌هایی داشته‌اند و نیز به خصوص حضور عراق در این مذاکرات خشنود نیست. نیروهای نیابتی و متحد ج.ا در عراق خیلی سروصدا و سعی کردند عراق در این مذاکرات حضور پیدا نکند، ولی مقامات عراق منافع ملی‌شان را ترجیح دادند.
مواضع مقتدی صدر (به خصوص در رابطه با حشد الشعبی) نیز به نفع ج.ا نیست.
برخی نیروهای امنیتی و اطلاعاتی و سیاسی اسرائیل شکست برجام را منفی ارزیابی می‌کنند. اما بسیاری از نیروهای سیاسی دیگر خواهان به کارگیری مواضع و ابزارهای قاطع‌تر و خشن‌تری از سوی آمریکا علیه ج.ا هستند. در اسرائیل دولت با ثباتی که درازمدت‌تر فکر کند وجود ندارد و مرتب انتخابات برگزار می‌شود و احزاب سیاسی نیز باید افکار عمومی ضد ج.ا را بیش از پیش رعایت کنند.
به صورت علنی یا مخفی ممکن است سیستم تدافعی ضد موشکی و نیز سیستم لیزریِ اخیر اسرائیل علیه پهپادهای ج.ا، به برخی کشورهای عربی منطقه نیز منتقل شود.
در رابطه با مذاکرات هسته‌ای در هیئت حاکمه ایران اختلاف نظراتی وجود دارد که البته آن را پشت سیاست تاخیری و تعللی کنونی پنهان می‌کنند. ج.ا ظاهرا روی دو عامل برای گرفتن امتیازات بیشتر حساب باز کرده است: یکی اینکه آمریکایی‌ها میز مذاکرات را ترک نمی‌کنند چون طرح جایگزین روشنی ندارند و دیگری روی کمبود نفت به خاطر جنگ اوکراین و نیز روزهای فرارسیدن سرمای زمستان.
اما گرایشات رادیکال‌تر که آقای خامنه‌ای با آنها همدل‌تر است، در پی آن هستند که از فرصت کش دادن مذاکرات برای رسیدن به آستانه توانمندی اتمی(که ظاهرا به آن آستانه رسیده‌اند) و رفتن به سمت تجهیزات موشکی برای حمل کلاهک‌های اتمی استفاده کنند (که آن هم یکی، دو سال وقت می‌برد).
ظاهرا برخی مراکز امنیتی- اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل دیگر این واقعیت را پذیرفته‌اند که ج.ا به آستانه توانایی اتمی رسیده است و مواد لازم برای ساختن یک تا چهار بمب را در اختیار دارد.
اسرائیلی‌ها نیز مدتی است که به جای ترور کارشناسان هسته‌ای به ترور کارشناسان موشکی ج.ا مشغول‌اند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا